ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟΥ
Γλυκό Περγαμόντο
Υλικά
8 περγαμόντα μεγάλα ή περίπου 1800γρ περγαμόντα
1 κιλό ζάχαρη
3 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
1. Πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και τα ξύνουμε ελαφρά στο ψιλό μέρος του τρίφτη.
2. Αφαιρούμε οριζόντια μια μικρή φέτα και από τις δύο πλευρές του φρούτου (το πάνω και το κάτω μέρος). Χαράζουμε κατά μήκος στα τέσσερα εάν είναι μεγάλα τα φρούτα ή στα τρία αν είναι μικρότερα. Χρειαζόμαστε 30 φλούδες.
3. Με χοντρή βελόνα και κλωστή φτιάχνουμε καρουλάκια (γιρλάντες) τις φλούδες. Μπορούμε επίσης να ψιλοκόψουμε τις φλούδες όπως το κυδώνι. Ζεματάμε μία φορά τα περγαμόντα για να μη χάσουν το πολύτιμο άρωμά τους. Σε νερό που βράζει βουτάμε τις φλούδες για 4′-5′, τις βγάζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για λίγο. Αφαιρούμε την κλωστή.
4. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε να βράσει το σιρόπι για 5′-6′. Τότε προσθέτουμε τις φλούδες και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Καλύτερα είναι να δέσουμε για 30′ το γλυκό. Να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως και, αν χρειάζεται, το δένουμε ξανά λίγα λεπτά ακόμα. Στον τελευταίο βρασμό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Μαρμελάδα Περγαμόντο
Υλικά
550 γρ ψίχα περγαμόντου (το εσωτερικό από περίπου 7 περγαμόντα)
1 μεγάλο κόκκινο, γλυκό μήλο
1 ½ κ.γ. ξύσμα περγαμόντο
250 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Κόβουμε τα περγαμόντα σε λεπτές φετούλες και αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια. Αφού τα καθαρίσουμε θέλουμε να ζυγίζουν 550 γρ.
Πλένουμε το μήλο πολύ καλά, το ξεφλουδίζουμε και ρίχνουμε την φλούδα στην κατσαρόλα, μαζί με τα περγαμόντα. Η πηκτίνη που περιέχει θα βοηθήσει στο να δέσει καλύτερα η μαρμελάδα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια, κόβουμε το μήλο σε λεπτές φετούλες και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε την ζάχαρη και το ξύσμα και σιγοβράζουμε με ανοιχτό καπάκι για 25-30 λεπτά, ώσπου να δέσει η μαρμελάδα. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει την σύσταση που θέλουμε, ρίχνουμε λίγη μαρμελάδα σε ένα πιατάκι και περιμένουμε λίγο να κρυώσει. Τραβάμε πάνω της μια γραμμή με το δάχτυλό μας. Αν η γραμμή κλείσει αμέσως θέλει λίγο χρόνο ακόμα διαφορετικά είναι έτοιμη. Η θερμοκρασία δεσίματος, στην οποία η μαρμελάδα μου είχε την ρευστή σύσταση που ήθελα ήταν στους 102 οC. Αν μας αρέσει όμως να είναι πιο παχύρευστη, μπορούμε να την αφήσουμε να βράσει ακόμα λίγο, μέχρι να φτάσει στους 105 oC.
Αφαιρούμε την φλούδα του μήλου. Βάζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμα καυτή και κλείνουμε αμέσως. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διατηρηθούν τα βαζάκια μας για πολύ πολύ καιρό. Αφού τα ανοίξουμε, διατηρούμε στο ψυγείο.
© 2017-2023 Made with ♥ by Tsakman Web Studios