ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΙΤΡΟΥ
Γλυκό Κίτρο
Υλικά
Για 2-4 άτομα
1 1/2 κούπα νερό
Χυμό από 2 λεμόνια
1 κιλό κίτρο (φλούδες μόνο)
1.250 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση
Ξύνουμε ελαφρά τα κίτρα τα ξεπλένουμε καλά και αφαιρούμε τις φλούδες τους με κοφτερό μυτερό μαχαίρι.
Κόβουμε τις φλούδες σε μικρά κομμάτια και τις τοποθετούμε σε νερό που βράζει για 5 λεπτά. Στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για δύο ακόμη φορές.
Στραγγίζουμε και απλώνουμε τις φλούδες πάνω σε πετσέτα να στεγνώσουν για 2 έως 3 ώρες.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να βράσουν για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε τις φλούδες και συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά.
Αφήνουμε για 24 ώρες και ξανά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και μοιράζουμε το γλυκό μας σε αποστειρωμένα βάζα.
Λικέρ Κίτρο
Υλικά
Το ξύσμα από 8 κίτρα ή φράπες
200γρ. ζάχαρη
1 ½ λίτρο τσικουδιά ή βότκα ή τσίπουρο καλής ποιότητας
Για το σιρόπι
250ml νερό
250γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Παίρνετε το ξύσμα από τα κίτρα με το ειδικό εργαλείο. Το βάζετε στο μπλέντερ μαζί με τη ζάχαρη και λίγη τσικουδιά και τα χτυπάτε να γίνουν ένας ομοιογενής πολτός.
Ρίχνετε την υπόλοιπη τσικουδιά σε ευρύχωρο βάζο και προσθέτετε τον πολτό που φτιάξατε. Κλείνετε το βάζο ερμητικά με το καπάκι, ανακινείτε και το αφήνετε για 8-10 μέρες σε σκοτεινό μέρος.
Ετοιμάζετε το σιρόπι, βράζοντας για 2 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και το αφήνετε να κρυώσει τελείως.
Σουρώνετε το μίγμα της τσικουδιάς περνώντας το από σουρωτήρι στρωμένο με τουλπάνι και προσθέτετε το κρύο σιρόπι. Ανακινείτε δυνατά. Μεταφέρετε το λικέρ σε μπουκάλια που διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
© 2017-2023 Made with ♥ by Tsakman Web Studios